Advances in Clinical and Experimental Medicine

Title abbreviation: Adv Clin Exp Med
JCR Impact Factor (IF) – 1.736
5-Year Impact Factor – 2.135
Index Copernicus  – 168.52
MEiN – 70 pts

ISSN 1899–5276 (print)
ISSN 2451-2680 (online)
Periodicity – monthly

Download original text (PL)

Advances in Clinical and Experimental Medicine

2006, vol. 15, nr 1, January-February, p. 75–79

Publication type: original article

Language: Polish

Wpływ temperatury otoczenia na stężenie glukozy określone za pomocą indywidualnego miernika glikemii – doniesienie wstępne

Influence of Ambient Temperature on Glucose Values Performed with Personal Glucose Meter – Preliminary Study

Michał Możdżan1,, Jan Ruxer1,, Jerzy Loba1,

1 Klinika Diabetologii i Chorób Metabolicznych UM w Łodzi

Streszczenie

Cel pracy. Określenie wpływu temperatury otoczenia na stężenie glukozy we krwi włośniczkowej za pomocą indywidualnego miernika glikemii.
Materiał i metody. Badaniem objęto 50 chorych na cukrzycę typu 2. Na czas badania, wynoszący 60 minut, chorzy wkładali prawą rękę, prawe przedramię i prawą stopę do misek wypełnionych wodą o temperaturze +12°C, a lewą rękę, lewe przedramię i lewą stopę do misek z wodą o temperaturze +32°C. U chorych mierzono stężenie glukozy za pomocą indywidualnego miernika glikemii, pobierając krew włośniczkową z różnych okolic skóry: z opuszki palca wskazującego, z opuszki palucha i z zewnętrznej powierzchni przedramienia. Jednocześnie określano stężenie glukozy we krwi pełnej oraz w płynie śródtkankowym, korzystając z systemu ciągłego monitorowania glikemii (CGMS, Medtronic MiniMed).
Wyniki. Stężenia glukozy we krwi włośniczkowej pobranej z różnych obszarów skóry istotnie różnią się od stężeń glukozy we krwi pełnej i w płynie śródtkankowym zarówno w niższej (p < 0,05), jak i w wyższej temperaturze (p < 0,05). Wartości te we krwi włośniczkowej pobranej z odpowiadających sobie symetrycznych okolic skóry, mierzone w temperaturze +32°C, są istotnie wyższe w porównaniu z wartościami uzyskanymi w temperaturze +12°C (p < 0,05). Zarówno w niższej, jak i wyższej temperaturze otoczenia stężenie glukozy uzyskane z krwi włośniczkowej, pobranej ze stopy, są istotnie mniejsze w porównaniu z wartościami stężenia glukozy uzyskanymi z krwi włośniczkowej, pobranej z palca (p < 0,05) i z przedramienia (p < 0,05).
Wnioski. Temperatura otoczenia ma istotny wpływ na stężenia glukozy stwierdzone za pomocą indywidualnego miernika glikemii

Abstract

Objectives. Eestimation of the influence of various ambient temperature on capillary glucose values performed with personal glucose meter.
Material and Methods. 50 type 2 diabetic patients were enrolled into the study. The patients put their right hand and right foot in dish with cold water +12°C and their left hand and left foot into the dish with warm water +32°C. Capillary glucose was measured with one glucose meter from symetrically fingers, forerarms and feet. All of those capillary glucose values were compared to the whole blood and the interstitial glucose values performed with continuous glucose monitoring system (CGMS, Medtronic MiniMed).
Results. Significant differences were observed between the capillary glucose values and interstitial (p < 0.05) and blood glucose values (p < 0.05) both at higher and lower temperature. The higher temperature is correlated with higher capillary blood glucose values as compared to glycaemia in the lower temperature at the same skin sites (p < 0.05). Significant lower capillary glucose values were observed at foot as compared to the finger and forearm (p < 0.05).
Conclusion. The ambient temperature exerts an influence on capillary glucose values performed with personal glucose meter.

Słowa kluczowe

samokontrola glikemii, pomiary glikemii, indywidualny miernik glikemii, system ciągłego monitorowania glikemii, cukrzyca

Key words

glucose self−monitoring, glucose measurement, personal glucose meter, continuous glucose monitoring system, diabetes mellitus

References (12)

  1. The Diabetes Control and Complications Trial Research Group: The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long−term complications in insulin dependent diabetes mellitus. N Engl J Med. 1993, 329, 977–987.
  2. The Diabetes Control and Complications Trial Research Group: Implementation of treatment protocols in the Diabetes Control and Complications trial. Diabetes Care 1995, 18, 361–369.
  3. Kirk JK, Rheney CC: Important features of blood glucose meters. J Am Pharm Assoc (Wash) 1998, 38, 210–209.
  4. Dufaitre−Patouraux L, Vague P, Lassmann−Vague V: History, accuracy and precision of SMBG devices. Diab Metab 2003, 29, S7–S14.
  5. Henry MJ, Major CA, Reinsch S: Accuracy of self−monitoring of blood glucose: impact on diabetes management decisions during pregnancy. Diabetes Educ 2001, 27, 521–529.
  6. Foster SA, Goode JV, Small RE: Home blood glucose monitoring. Ann Pharmacother 1999, 33, 355–356.
  7. Mensing C: Helping patients choose the right blood glucose meter. Nurse Pract 2004, 29, 43–45.
  8. Spollett GR: Choosing a blood glucose meter. Diabetes Self Manag 2003, 20, 99–100,
  9. Nawawi H, Sazali BS, Kamaruzaman BH, Yazid TN, Jemain AA, Ismail F, Khalid BA: Effect of ambient temperature on analytical and clinical performance of a blood glucose monitoring system: Omnitest Sensor glucose meter. Ann Clin Biochem 2001, 38, 676–683.
  10. Holstein A, Thiessen E, Kaufmann N, Plaschke A, Egberts EH: Blood glucose self−monitoring from abdominal skin: a precise and virtually pain−free method, Acta Diabetol 2002, 9, 97–104.
  11. Fink KS, Christensen DB, Ellsworth A: Effect of high altitude on blood glucose meter performance. Diabetes Technol Ther 2002, 4, 627–635.
  12. Ducorps M, Papoz L, Cuisinier−Raynal JC, Simon D: Reliability of glucose measurement by glucose test strips in tropical conditions. Diabetes Res Clin Pract 1992, 17, 51–54.