Advances in Clinical and Experimental Medicine
2010, vol. 19, nr 5, September-October, p. 607–617
Publication type: original article
Language: English
Evaluation of Vitamin and Mineral Intake in the Daily Food Rations of Overweight and Obese Patients Diagnosed with Obstructive Sleep Apnea
Ocena zawartości witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych otyłych osób z rozpoznanym obturacyjnym bezdechem sennym
1 Division of Human Nutrition. Department of Food Storage and Technology, Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Poland
2 Lower Silesian Pulmonary Center, Department and Clinic of Pulmonology and Lung Cancers, Wrocław Medical University, Poland
Abstract
Objectives. The study was aimed at evaluating the levels of vitamins and minerals in the diets of overweight and obese patients diagnosed with obstructive sleep apnea (OSA).
Material and Methods. The eating habits of 93 patients, including 22 women and 71 men, were evaluated from 2006 to 2008. The 72-hour dietary recall method and diet history were used to evaluate dietary intake.
Results. The study demonstrated that the food rations of women and men differ greatly with regard to the individual supply of vitamins and minerals. A high level of antioxidizing vitamins was observed due to a high intake of citrus fruit and juices. It also revealed a slight deficiency in the B vitamins riboflavin, pyridoxine and niacin. Excessive levels of phosphorus and sodium were found in the daily food rations of both women and men, with simultaneous deficiencies in the bioradicals potassium, calcium, magnesium, zinc, copper and iron.
Streszczenie
Cel pracy. Ocena podaży witamin oraz składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych otyłych osób z rozpoznanym obturacyjnym bezdechem sennym.
Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 22 kobiet oraz 71 mężczyzn.
Wyniki. Analiza ilościowa badanych racji pokarmowych wykazała duże zróżnicowanie w indywidualnej podaży witamin i składników mineralnych. W odniesieniu do witamin zaobserwowano dużą podaż witamin antyoksydacyjnych wynikającą z dużego spożycia owoców cytrusowych i produkowanych z nich soków. Wśród witamin z grupy B wykazano niewielkie niedobory: ryboflawiny, pirydoksyny i niacyny. W analizowanych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn oszacowano także podaż składników mineralnych. Wykazano nadmierną zawartość fosforu i sodu z jednoczesnym niedoborem pozostałych biopierwiastków: potasu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi oraz żelaza.
Key words
obstructive sleep apnea, vitamins, minerals daily food rations, obese patients
Słowa kluczowe
obturacyjny bezdech senny, składniki odżywcze, całodzienne racje pokarmowe, osoby otyłe
References (39)
- Fairfield KM, Fletchar RH: Vitamins for chronic diseases prevention in adults: scientific review. J Am Med Assoc 2002, 287, 3116–3126.
- Jarosz M, Kłosiewicz-Latoszek L: Otyłość – zapobieganie i leczenie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
- Christou K, Moulas AN, Pastaka Ch, Gourgoulianis KI: Antioxidant capacity in obstructive sleep apnea patients. Sleep Med 2003, 4, 225–228.
- Grebe M, Eisele HJ, Weissmann N, Schaefer Ch, Tillmanns H, Seeger W, Schulz R: Antioxidant vitamin C improves endothelial function in obstructive sleep apnea. Am J Resp Criti Care Med 2006, 173, 8, 897–901.
- Peppard PE, Young T, Palta M, Skatrud J: Prospective study of association between sleep disordered breathingc and hypertension. NEJM 2000, 342, 1378–1384.
- Zdrojewicz Z, Kwiecińska D: Witamina A i jej metabolity – rola w otyłości. Pol Med Rodz 2003, 5, 1, 41–45.
- Harman EM, Wynne JW, Block AJ: The effect of weight loss in sleep – disordered breathing and oxygen desaturation in mordibly obese men. Chest 1982, 82, 291–294.
- Baldwin CM, Bootzin RR, Schwenke DC, Quan SF: Antioxidant nutritients intake and supplements as potential moderators of cognitive decline and cardiovascular disease in obstructive sleep apnea. Sleep Med Rev 2005, 9, 459–476.
- Hercberg S, Galan P, Preziosi P: The potential role of antioxidant vitamins in preventing cardiovascular diseases and cancers. J Nutr 1998, 14, 513.
- Gruber A, Harwood F, Sithole J, Ali NJ, Idris I: Obstructive sleep apnea is independently associated with metabolit syndrome but not insulin resistance state. Card Diab 2006, 5, 22–28.
- Rutkowska U, Kunachowicz H, Iwanow K et al.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych – badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. V. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw Człow Metab 2000, 27, 20.
- Szponar L, Ołtarzewski M, Rychlik E: Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennym pożywieniu Polaków. Żyw Człow Metab 2002, 29, 114–118.
- Waśkiewicz A, Piotrowski W, Dojka E: Znaczenie wybranych witamin i składników mineralnych pochodzących z suplementacji w żywieniu ludzi ze środowiska miejskiego i wiejskiego – badanie Pol-MONICA BIS. Przegl Lek 2003, 60, 63.
- Waśkiewicz A, Sygnowska E: Ocena sposobu żywienia osób o prawidłowej masie ciała oraz osób z nadwagą i otyłością – badanie Pol-MONICA BIS Warszawa. Med Metab 2003, 7, 35–41.
- Szponar L, Wolnicka K, Rychlik E: Album fotografii produktów i potraw. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2000.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Prace IŻŻ, 85, Warszawa, 1998.
- Nadolna I, Kunachowicz H, Iwanow K: Potrawy – skład i wartość odżywcza. Prace IŻŻ, 65, Warszawa, 1994.
- Ziemlański Ś: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL. Warszawa 2001.
- Bradley TD, Floras JS: Sleep apnea ad heart failure. Part I: Obstructive sleep apnea. Circulation 2003, 107, 1671– 1678.
- Ostrowska L, Stefańska E, Czapska D, Karczewski J: Wpływ żywienia osób z nadwagą lub otyłością na ich parametry lipidowe i gospodarkę węglowodanową. Bromat Chem Toksykol 2003, supl. 201–206.
- Bronkowska M, Żechałko-Czajkowska A: Nutritional patterns of 40-years women from Wrocław in the aspects of the cardiovascular diseases. Part II. Vitamins. Minerals. Pol J Food Nutr Sci 2006, 15/56, 207–214.
- Barvaux VA, Aubert G, Rodenstein DO: Weight loss as treatment for obstructive sleep apnea. Sleep Med Rev 2000, 4, 5, 435–452.
- De Carvalho MJ, Guilland JC, Moreau D, Boggio V, Fuchs F: Vitamin status of healthy subjects in Burgundy (France). Ann Nutr Metab 1996, 40, 24–51.
- Waśkiewicz A, Synowska E, Jasiński B, Kozakiewicz K, Biela U, Kwaśniewska M, Głuszek J, Zdrojewski T: Wartość energetyczna i odżywcza diety mieszkańców Polski. Wyniki programu WOBASZ. Kard Pol 2005, 63, 6, supl. 4, 51–57.
- Waszkiewicz-Robak B, Dybkowska E, Świderski F: Spożycie witamin antyooksydacyjnych w polskiej diecie. Ann Univer M Curie-Skłodowska Lublin-Polonia 2005, 60, supl. 16, 600, 161–164.
- Friedrich M: Prozdrowotna edukacja żywieniowa jako czynnik wpływający na zmiany nawyków żywieniowych Cz. II. Ocena wpływu edukacji żywieniowej na zmianę sposobu odżywiania się zawodowo pracujących, otyłych kobiet w wieku 45–52 lat. Żyw Człow Metab 1998, 25, 3, 261–274.
- Pachocka L, Kłosewicz-Latoszek L: Zmiany w spożyciu wybranych witamin u osób dorosłych z nadwagą i otyłością po zastosowaniu diety niskoenergetycznej. Roczn PZH 2002, 53, 3, 243–252.
- Mataix J, Aranda P, Sánchez C, Montellano MA, Planells E, Llopis J: Assessment of thiamin (vitamin B1) and riboflavin (vitamin B2) status in adult Mediterranean population. B J Nutr 2003, 90, 661–666.
- Grygiel B, Przysławski J, Schlegel-Zawadzka M: Ocena poziomu spożycia białka oraz wybranych witamin z grupy B u kobiet z otyłością wisceralną i gynoidalną. Bromat Chem Toksykol – supl 2005, 533–537.
- Ziemlański Ś, Wartanowicz M: Stan odżywienia i spożycie witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa. Żyw Człow Metab 1999, 26, 320–329.
- Dybkowska E, Świderski F, Waszkiewicz-Robak B: Zawartość witamin w diecie dorosłych mieszkańców Warszawy. Rocz PZH 2007, 58, 1, 211–215.
- Jordan AS, McEvoy RD: Gender differences in sleep apnea: epidemiology, clinical presentation and pathogenic mechanism. Sleep Med Rev 2003, 7, 5, 377–389.
- Kamycheva E, Joakimsen RM, Jorde R: Intakes of calcium and vitamin D predict body mass index in the population of Northern Norwey. J Nutr 2002, 132, 102.
- Szajkowski Z: Badania nad zawartością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. IV. Wzajemne relacje miedzy żelazem i miedzią. Now Lek 2000, 69, 24.
- Szajkowski Z: Badania nad zależnością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. I. Zawartość i wzajemne reakcje miedzy wapniem i fosforem. Żyw Człow Metab 1996, 23, 55.
- Löwik MRH, Hulshof KFAM, Brussaard JH: Patterns of food and nutrient intakes of Dutch adults according to intakes of total fat, saturated acids, dietary fiber, and of fruit and vegetables. B J Nutr 1999, 81, Suppl 2, S91.
- Gawęcki J, Hasik J: Żywienie człowieka. Część I. PWN, Warszawa 2000.
- Freire RD, Carloso MA, Shinzato AR: Nutritional status of Japanese-Brazilian subjects: comparision across gender and generation. B J Nutr 2003 89, 705–712.
- Suliburska J, Duda G: Żywieniowe czynniki ryzyka rozwoju pierwotnego nadciśnienia tętniczego. Bromat Chem Toksykol 2006, 39, 3, 205–210.