Advances in Clinical and Experimental Medicine

Title abbreviation: Adv Clin Exp Med
JCR Impact Factor (IF) – 2.1 (5-Year IF – 2.0)
Journal Citation Indicator (JCI) (2023) – 0.4
Scopus CiteScore – 3.7 (CiteScore Tracker – 4.0)
Index Copernicus  – 171.00; MNiSW – 70 pts

ISSN 1899–5276 (print)
ISSN 2451-2680 (online)
Periodicity – monthly

Download original text (EN)

Advances in Clinical and Experimental Medicine

2008, vol. 17, nr 3, May-June, p. 327–336

Publication type: original article

Language: English

Evaluation of Bioflavonoid Intake in the Diets of 50−Year−Old Inhabitants of Wrocław

Ocena pobrania bioflawonoidów z dietą w grupie 50−letnich mieszkańców Wrocławia

Rafał Ilow1,, Bożena Regulska−Ilow1,, Grzegorz Walkiewicz1,, Jadwiga Biernat1,, Alicja Kowalisko2,

1 Department of Food Science and Dietetics, Silesian Piasts University of Medicine in Wrocław, Poland

2 Cardiovascular Disease Prevention Program organized by the Health Division of the Municipal Office, Wrocław, Poland

Abstract

Background. Epidemiological studies point to an inverse correlation between the dietary intake of bioflavonoids and the risk of cardiovascular disease. Bioflavonoids improve endothelial function and decrease blood pressure.
Objectives. The aim of the study was to evaluate bioflavonoid intake the diets in a group of 50−year−old inhabitants of Wrocław, Poland.
Material and Methods. The study group included 50−year−old inhabitants of Wrocław who in 2005 participated in the Cardiovascular Disease Prevention Program organized by the Health Division of the Municipal Office in Wrocław. Altogether, 203 subjects were investigated, including 121 women and 82 men. Their bioflavonoid intake was evaluated by means of a food frequency questionnaire. Following preliminary standardization of the list of products included in the questionnaire, it finally contained questions about 20 vegetable products, 14 fruit products, wine, chocolate, and tea. Dietary content of bioflavonoid was assessed by means of database made available through the Internet in 2003 by the US Department of Agriculture.
Results. The daily intake of bioflavonoids from fruits was 15.62 mg in women and 15.02 mg in men. The main source of fruit flavonoids was apples. Vegetables provided a daily intake of 4.64 mg of flavonoids in women and 4.38 mg in men. The subjects consumed on average 500 cm3 of black tea daily, which provided 588.3 mg/day of flavonoids. Fruit juices provided 0.59 mg of flavonoids in women and 2.74 mg in men. Total daily intake of flavonoids in the group of 50−year−olds was 609.2 mg for women and 612.0 mg for men. The main sources of bioflavonoids in the diet of 50−year−olds were tea, fruit, and vegetables. Tea provided 96% of all consumed bioflavonoids.
Conclusion. Increased consumption of vegetables and fruit would increase the amount and variety of bioflavonoids in the diet of the investigated population.

Streszczenie

Wprowadzenie. Wyniki badań epidemiologicznych wskazują na odwrotną korelację między pobraniem bioflawonoidów z dietą a ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Bioflawonoidy wpływają na poprawę czynności śródbłonka, a także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Cel pracy. Ocena pobrania bioflawonoidów z dietą w grupie 50−letnich mieszkańców Wrocławia.
Materiał i metody. Grupę badaną stanowili 50−letni mieszkańcy Wrocławia, uczestniczący w 2005 roku w Programie Prewencji Chorób Naczyniowo−Sercowych, który był zorganizowany przez Wydział Zdrowia Urzędu Miejskiego Wrocławia. Ogółem zbadano 203 osoby, w tym 121 kobiet i 82 mężczyzn. Do oceny pobrania bioflawonoidów przez badanych wrocławian posłużono się metodą wywiadu żywieniowego częstotliwościowo−ilościowego. Po wstępnych badaniach standaryzujących listę produktów w kwestionariuszu, ostatecznie w ankiecie znalazły się pytania dotyczące spożycia: 20 produktów warzywnych, 14 produktów owocowych, wina, czekolady oraz herbaty. Do oceny zawartości flawonoidów w diecie posłużono się bazą danych udostępnioną w Internecie w 2003 roku przez Ministerstwo Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Wyniki. Dzienne pobranie bioflawonoidów z owoców wynosiło 15,62 mg w grupie kobiet i 15,02 mg w grupie mężczyzn. Głównym źródłem flawonoidów zawartych w owocach były jabłka. Warzywa dostarczały dziennie 4,64 mg flawonoidów w grupie kobiet i 4,38 mg w grupie mężczyzn. Badane osoby spożywały średnio 500 cm3/dzień czarnej herbaty, która dostarczała 588,3 mg/dzień flawonoidów. Soki owocowe dostarczały dziennie 0,59 mg flawonoidów w grupie kobiet i 2,74 mg w grupie mężczyzn. Całkowite dzienne pobranie bioflawonoidów w populacji 50−latków wynosiło 609,2 mg w grupie kobiet i 612,0 mg w grupie mężczyzn. Głównymi źródłami bioflawonoidów w diecie 50−latków były: herbata, owoce i warzywa. Herbata dostarczała około 96% wszystkich spożywanych bioflawonoidów.
Wnioski. Wzrost spożycia warzyw i owoców spowodowałby zwiększenie ilości i różnorodności bioflawonoidów w diecie badanej populacji.

Key words

bioflavonoids, intake, diet, 50−year−olds

Słowa kluczowe

bioflawonoidy, pobranie, dieta, 50−latkowie

References (33)

  1. Sampson L, Rimm E, Hollman PCH, de Vries JHM, Katan MB: Flavonol and flavone intakes in US health professionals. J Am Diet Assoc 2002, 102, 1414–1420.
  2. Hertog MGL, Feskens EJM, Hollman PCH, Katan MB, Kromhout D: Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: The Zutphen Elderly Study. Lancet 1993, 342, 1007–1011.
  3. Hertog MG, Kromhout D, Aravanis C, Blackburn H, Buzina R, Fidanza F, Giampaoli S, Jansen A, Menotti A, Nedeljkovic S et al.: Flavonoid intake and long−term risk of coronary heart disease and cancer in the Seven Countries Study. Arch Intern Med 1995, 155, 381–386.
  4. Keli SO, Hertog MGL, Feskens EJM, Kromhout D: Dietary flavonoids, antioxidant vitamins and incidence of stroke: the Zutphen Study. Arch Intern Med 1996, 156, 637–642.
  5. He FJ, Nowson CA, MacGregor GA: Fruit and vegetable consumption and stroke: meta−analysis of cohort studies. Lancet 2006, 367, 320–326.
  6. Duffy SJ, Keaney JFjr, Holbrook M, Gokce N, Swerdloff PL, Frei B, Vita JA: Shortand long−term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation 2001, 104, 151–156.
  7. Engler MB, Engler MM: The vasculoprotective effects of flavonoid−rich cocoa and chocolate. Nutr Res 2004, 24, 695–706.
  8. Bawa S: Rola bioflawonoidów w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych. In: Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Eds.: Brzozowska A, Gutkowska K, Wydawnictwo SGGW, Warsaw 2004.
  9. Erlund I: Review of the flavonoids quercetin, hesperetin, and naringenin. Dietary sources, bioactivities, bioavailability, and epidemiology. Nutr Res 2004, 24, 851–874.
  10. Bazzano LA, He J, Ogden LG, Loria CM, Vupputuri S, Myers L, Whelton PK: Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease in US adults: the first National Health and Nutrition Examination Survey Epidemiologic Follow−up Study. Am J Clin Nutr 2002, 76, 93–99.
  11. Ness AR, Powles JW: Fruit and vegetables and cardiovascular disease: a review. Int J Epidemiol 1997, 26, 1–13.
  12. Joshipura KJ, Ascherio A, Manson JE, Stampfer MJ, Rimm EB, Speizer FE, Hennekens CH, Spiegelman D, Willett WC: Fruit and vegetable intake in relation to risk of ischemic stroke. JAMA 1999, 282, 1233–1239.
  13. Renaud S, de Lorgeril M: Wine, alcohol, platelets and the French paradox for coronary heart disease. Lancet 1992, 339, 1523–1526.
  14. Kris−Etherton PM, Keen CL: Evidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health. Curr Opin Lipidol 2002, 13, 41–49.
  15. Ilow R, Regulska−Ilow B, Szarzała−Kruk D, Biernat J: Ocena spożycia owoców i warzyw w populacji licealistów z Oleśnicy. Bromat Chem Toksykol 2006, supplement: 403–407.
  16. Ilow R, Płonka K, Regulska−Ilow B, Biernat J: Assessment of fruit and vegetable intake among the population of junior high school students from Oleśnica. Roczn PZH 2006, 58, 237–243.
  17. Szponar L, Wolnicka K, Rychlik E: Album fotografii produktów i potraw. Wydawnictwo IŻŻ, Prace IŻŻ 96, Warszawa 2000.
  18. USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. Nutrient Data Laboratory, Food Composition Laboratory. Beltsville Human Nutr Res Center, Agricultural Research Service, U.S. Department of Agriculture – 2003. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/Flav/flav.html. Accessed 4 February 2008.
  19. Promoting Heart Health. A European Consensus. Prepared by the Irish Presidency for Meeting in Cork, Ireland, February 24th to 26th 2004. www.eu2004.ie/templates/document_file.asp?id=6687. Accessed 4 February 2008.
  20. Joffe M, Robertson A: The potential contribution of increased vegetable and fruit consumption to health gain in the European Union. Public Health Nutr 2001, 4, 893–901.
  21. Fundacja Promocja Zdrowia: 5 razy dziennie warzywa i owoce. http://www.promocjazdrowia.pl/nowastrona/ /5wio/5wio_xt.html. Accessed 4 February 2008.
  22. Beecher GR: Overview of dietary flavonoids: Nomenclature, occurrence and intake. J Nutr 2003, 133, 3248S–3254S.
  23. Sesso HD, Gaziano JM, Liu S, Buring JE: Flavonoid intake and the risk of cardiovascular disease in women. Am J Clin Nutr 2003, 77, 1400–1408.
  24. Donovan JL: Flavonoid and the risk of cardiovascular disease in women. Am J Clin Nutr 2004, 79, 522–524.
  25. Arts ICW, Hollman PCH, Feskens EJM, Bueno de Mesquita HB, Kromhout D: Catechin intake and associated dietary and lifestyle factors in a representative sample of Dutch men and women. Eur J Clin Nutr 2001, 55, 76–81.
  26. Lagiou P, Samoli E, Lagiou A, Tzonou A, Kalandidi A, Peterson J, Dwyer J, Trichopoulos D: Intake of specific flavonoid classes and coronary heart disease a case−control study in Greece. Eur J Clin Nutr 2004, 58, 1643–1648.
  27. Arts ICW, Hollman PCH, Kromhout D: Chocolate as a source of tea flavonoids. Lancet 1999, 354, 488.
  28. Ariefdjohan MW, Savaiano DA: Chocolate and Cardiovascular Health: Is It Too Good To Be True? Nutr Rev 2005, 63, 427–430.
  29. Peterson J, Dwyer J: Flavonoids: Dietary Occurrence And Biochemical Activity. Nutr Res 1998, 18, 1995–2018.
  30. Hollman PCH, Katan MB: Dietary Flavonoids: Intake, Health Effects and Bioavailability. Food Chem Toxicol 1999, 37, 937–942.
  31. Kuhnau J: The flavonoids: a class of semi−essential food components: their role in human nutrition. World Rev Nutr Diet 1976, 24, 117–191.
  32. Zduńczyk Z: Znaczenie biologiczne aktywnych nieodżywczych składników diet w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Żywność 1999, 4, Supl. 21, 75–89.
  33. Lenort A: Ocena zawartości naturalnych związków polifenolowych w różnych rodzajach herbat z zastosowaniem metody HPLC. Praca magisterska, AM, Wrocław 2006.